Ryby z puszek – czy są zdrowe?
Ryby są świetnym źródłem białka, zdrowych kwasów tłuszczowych oraz wielu cennych składników mineralnych. Stanowią one ważny element codziennej diety, a ich regularne spożywanie korzystnie wpływa na zdrowie. Nie zawsze jednak mamy czas i sposobność przygotować je samodzielnie, dlatego jako alternatywę możemy wybrać produkty w puszkach. Czy to dobry pomysł? Czy ryby z puszek są zdrowe? Tego dowiecie się z dzisiejszego artykułu! Zapraszamy do lektury!
Spis treści:
1. Ryby – dlaczego są potrzebne w diecie?
2. Czy warto jeść ryby w puszkach?
3. Czy jedzenie ryb w puszkach jest bezpieczne?
4. Czy ryba z puszki zastąpi świeżą rybę?
5. Ryby z puszki w ciąży
Ryby – dlaczego są potrzebne w diecie?
Dietetycy i lekarze od lat namawiają do spożywania większej ilości ryb, głównie ze względu na zawarte w nich kwasy tłuszczowe omega-3, które łagodzą stany zapalne oraz wspomagają pracę układu krążenia i mózgu. Jest to również świetne źródło łatwo przyswajalnego białka, a dodatkowo ich spożywanie dostarcza nam cennych witamin, takich jak witamina A, D, E oraz B12. Oprócz tego znajdziemy w nich sporą dawkę minerałów, w tym między innymi sodu, wapnia i cynku. Wobec tego, obecność ryb w codziennym jadłospisie nie tylko obniża poziom ciśnienia tętniczego, ale również zapobiega zawałom i udarom mózgu oraz korzystnie wpływa na kondycję włosów, cery i paznokci. Jednak czy ryby w puszkach są równie wartościowe co świeże?
Czy warto jeść ryby w puszkach?
Najwięcej wartości zawierają świeże, tłuste ryby, choć wcale nie oznacza to, że produkty w puszkach będą złym wyborem. Według badań przeprowadzonych w 2001 roku przez włoskich naukowców, zarówno osoby, które jadły świeże ryby, jak i te z puszek, były o 30% mniej narażone na choroby serca w porównaniu z tymi, którzy sięgali po nie rzadziej. Okazuje się więc, ryby z konserw również zawierają dużo wartościowych składników odżywczych, dlatego czasem mogą z powodzeniem zastąpić te świeże. Dlaczego czasem? Musimy pamiętać, że zakonserwowana żywność zazwyczaj zawiera duże ilości soli, konserwantów i innych substancji chemicznych, w związku z czym powinna pojawiać się w jadłospisie sporadycznie. Oprócz tego, puszki są wykonane z metalu, który może przenikać do jego zawartości i zostać wraz z nią dostarczony do przewodu pokarmowego.
Czy jedzenie ryb w puszkach jest bezpieczne?
Jedzenie ryb z puszek jest bezpieczne, pod jednym warunkiem. Bardzo ważny będzie skład takiej konserwy oraz częstotliwość jej spożycia. Musimy więc wiedzieć, że część producentów w celu przedłużenia terminu przydatności do spożycia, stosuje szkodliwe środki konserwujące, dlatego przed zakupem warto przeczytać, co znajduje się w środku i wybierać produkty wyłącznie z krótkim składem. Pamiętajmy też, że mimo wszystko ryby w puszce należą do produktów wysokoprzetworzonych, co oznacza, że zawierają mniej składników odżywczych, niż ich świeże odpowiedniki.
Czy ryba z puszki zastąpi świeżą rybę?
Ryba z puszki może zastąpić świeżą rybę, o ile będzie to jednorazowa sytuacja. Musimy pamiętać, że wprowadzenie ich do codziennej diety nie będzie najlepszym rozwiązaniem dla naszego zdrowia, dlatego powinniśmy spożywać je wyłącznie sporadycznie, przykładowo w momencie, gdy nie mamy możliwości przygotowania pełnowartościowego posiłku.
Ryby z puszki w ciąży
Biorąc pod uwagę, że jadłospis ciężarnej kobiety powinien opierać się wyłącznie o zdrowe produkty, najlepiej zrezygnować ze spożycia ryb z puszek. To ważne, aby dieta osoby w stanie błogosławionym była maksymalnie odżywcza, a im bardziej przetworzone jedzenie, tym mniej w nim witamin i składników mineralnych. Dodatkowo, do żywności w konserwach może przenikać szkodliwy dla zdrowia związek bisfenol A (BPA), który ma budowę podobną do żeńskich hormonów płciowych. Jak wykazały badania, spożycie tego związku podczas ciąży może powodować zmiany w wydzielaniu hormonów tarczycy u matki i noworodka. Oprócz tego, BPA może uszkodzić rozwijające się narządy wewnętrzne dziecka, wywołać poronienie i przedwczesny poród.
Zapraszamy też do lektury innych artykułów z kategorii odżywianie, w której między innymi podpowiadamy jaki olej na zaparcia wybrać oraz wyjaśniamy czy dieta Dr Dąbrowskiej jest zdrowa.