Jakie właściwości ma głóg i kwiat głogu?
Głóg to bardzo popularna roślina ozdobna, która ma niezwykle dobroczynny wpływ na zdrowie. Jej właściwości były wykorzystywane już w medycynie ludowej, a obecnie jest szeroko stosowana zarówno w celach leczniczych, jak i zdrowotnych. Najwięcej cennych składników mają jej kwiaty i owoce, które można spożywać na wiele różnych sposobów. Jakie więc jest zastosowanie i działanie głogu? W jakiej formie go przyjmować? Tego dowiecie się z dzisiejszego artykułu! Zapraszamy do lektury!
Spis treści:
1. Głóg – co to za roślina?
2. Głóg – skład
3. Głóg – właściwości
4. Głóg – jak spożywać?
5. Jak przygotować napar z głogu?
6. Głóg – przeciwwskazania
Głóg – co to za roślina?
Głóg to rodzaj roślin należący do rodziny różowatych. W naszym kraju najczęściej występuje głóg jednoszyjkowy, głóg dwuszyjkowy i głóg pośredni, które w naturalnych warunkach występują w postaci ciernistych krzewów o wysokości 3-4 metrów oraz drzew o wysokości 8-10 metrów. Ich kwiaty są zazwyczaj białe lub różowe, zaś dojrzałe owoce przyjmują barwę ciemnoczerwoną lub czerwonobrunatną. Warto jednak wiedzieć, że kolor owoców głogu w dużej mierze zależy od gatunku rośliny oraz ich dojrzałości. Niekiedy można bowiem trafić również na owoce zielone, czerwone, ciemnofioletowe i żółte.
Szczytowe liście, kwiaty i owoce głogu mają prozdrowotne właściwości. Rozkwitające kwiatostany zbierane są w maju i czerwcu, a następnie suszone w temperaturze pokojowej, zaś owoce zbiera się we wrześniu i październiku, po czym suszy się je w temperaturze pokojowej, a na koniec dosusza w 50 °C.
Głóg – skład
Wykorzystywanie kwiatów i owoców głogu w celach leczniczych jest możliwe dzięki bogatemu składowi chemicznemu tej wyjątkowej rośliny. Zawiera ona wiele składników mineralnych i związków chemicznych, które znajdują się przede wszystkim we wspomnianych w owocach i kwiatach. Zaliczamy do nich między innymi potas, wapń, magnez, fosfor i sód, a oprócz tego witaminę C, flawonoidy oraz procyjanidyny.
Głóg – właściwości
Głóg ma szereg właściwości prozdrowotnych, dzięki bogatemu składowi chemicznemu. Do tych najważniejszych zaliczamy:
- Właściwości przeciwutleniające – kwiaty i owoce głogu zawierają wiele antyoksydantów, takich jak flawonole, lignany i antocyjany, które są niezwykle skuteczne w walce z wolnymi rodnikami.
- Działanie na układ odpornościowy – kwiaty i owoce głogu za sprawą zawartości flawonoidów działają przeciwzapalnie, zapobiegając uwalnianiu histaminy oraz prostaglandyn. Dodatkowo, obecność sitosteroli wpływa na wzrost liczby leukocytów i aktywności makrofagów
- Działanie na układ krążenia – spożywanie ekstraktu z kwiatów lub owoców głogu wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy. Badania wykazały, że jego stosowanie obniża poziom cholesterolu LDL, cholesterolu całkowitego i trójglicerydów oraz podnosi poziomu cholesterolu HDL. Dodatkowo, głóg obniża ciśnienie krwi, a według części badań jego stosowanie może mieć znaczenie w profilaktyce ostrych zespołów wieńcowych oraz udarów mózgu.
- Właściwości przeciwdrobnoustrojowe – kwiaty i owoce głogu wykazują właściwości przeciwbakteryjnie oraz przeciwgrzybicze. Ich spożywanie przyczynia się między innymi do walki z paciorkowcami i gronkowcami.
Kwiaty i owoce głogu – zastosowanie
Kwiaty i owoce głogu są stosowane przede wszystkim w lecznictwie oraz gastronomii. W kuchni wykorzystuje się je do przygotowywania dżemów i konfitur oraz napojów bezalkoholowych i alkoholowych. W medycynie zaś, od wielu lat głóg jest wykorzystywany do leczenia biegunki, zaburzeń pęcherzyka żółciowego, astmy oraz bezsenności. Dodatkowo, roślina ta jest używana do leczenia problemów trawiennych, hiperlipidemii oraz zaburzeń krążenia. Co więcej, głóg jest uznawany za surowiec zielarski, a ekstrakt z jego kwiatów i liści jest stosowany w przypadku osób zmagających się z niewydolnością serca klasy I i II.
Głóg – jak spożywać?
Głóg można spożywać na wiele różnych sposobów. Jednym z najpopularniejszych jest picie naparu z kwiatów i owoców tej wyjątkowej rośliny. Jeżeli zależy nam na prozdrowotnych właściwościach, taką herbatę powinniśmy spożywać minimum 3 razy dziennie. Bardzo popularny jest również naturalny sok z głogu, który można dodawać do herbaty lub wody. W tym wypadku zalecana dzienna dawka to dwa razy po 25 ml soku. Jeżeli jednak nie przepadamy za jego smakiem i aromatem, zawsze można przyjmować go w formie tabletek. Istnieją różne preparaty z zawartością głogu, ale warto zaznaczyć, aby dawkować je według zaleceń producenta lub lekarza.
Jak przygotować napar z głogu?
Aby przygotować napar z głogu, wystarczy 1 łyżeczkę rozdrobnionych kwiatów i liści zalać szklanką gorącej, ale nie wrzącej wody, a następnie pozostawić pod przykryciem na około 3-5 minut. Na koniec przecedzamy wywar i pijemy minimum 3 razy dziennie. Można także przyrządzić napar z owoców głogu, choć jego przygotowanie zajmie nieco dłużej. W tym celu, wystarczy zalać 2 łyżeczki owoców szklanką wrzątku, a następnie odstawić pod przykryciem na około 15-20 minut, po czym odcedzić. Taki napar również należy spożywać 3 razy dziennie.
Głóg – przeciwwskazania
Głóg znany jest ze swoich leczniczych właściwości, ale nie każdy może korzystać z jego dobrodziejstwa. Dotyczy to przede wszystkim osób z niewydolnością serca oraz kobiet w ciąży i karmiących piersią. Jeżeli więc należymy do jednej z tych grup pacjentów, przed spożyciem głogu należy skonsultować się z lekarzem.
Głóg to roślina, której niezwykłe właściwości znane są od wielu lat. Jego stosowanie będzie świetnym wyborem w formie profilaktyki układu krążenia oraz układu odpornościowego, a oprócz tego spożywanie kwiatów i owoców głogu może być stosowane jako wsparcie w terapii różnych schorzeń
Zapraszamy też do lektury innych artykułów z kategorii odżywianie, w której między innymi podpowiadamy jaki olej na zaparcia wybrać oraz wyjaśniamy czy dieta Dukana szkodzi zdrowiu.