O nas

SERV-MED.PL to portal medyczny, który powstał z myślą o osobach szukających informacji, wskazówek oraz porad z branży zdrowia, chorób, psychologii, odżywiania i urody.

Polityka prywatności | Kontakt

Mleko roślinne – które jest najzdrowsze?

Mleko roślinne – które jest najzdrowsze?

Które mleko roślinne jest najzdrowsze?

Mleko roślinne w ostatnich latach jest coraz częstszym elementem codziennej diety. Dotyczy to zarówno osób borykających się z nietolerancją laktozy, jak i tych w pełni zdrowych. Jest to bowiem doskonała alternatywa mleka krowiego, która jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa, a oprócz tego w sam raz dla wegan i wegetarian, szczególnie w dobie rosnącej świadomości na temat wykorzystywania zwierząt hodowlanych. To właśnie dlatego w sklepach pojawia się coraz więcej rodzajów tego napoju. Który z nich zatem wybrać? Jakie mleko roślinne jest najzdrowsze? Tego dowiecie się z dzisiejszego artykułu! Zapraszamy do lektury!


Spis treści:
1. Rodzaje mleka roślinnego
2. Najzdrowsze mleko roślinne
3. Lekkostrawne mleko roślinne
4. Jakie mleko roślinne do kawy sprawdzi się najlepiej?
5. Jakie mleko roślinne dla dziecka?


Rodzaje mleka roślinnego

Mleko roślinne najczęściej wytwarza się z nasion lub orzechów. Do tych najpopularniejszych zaliczamy przede wszystkim napoje wyprodukowane na bazie ryżu, płatków owsianych, pszenicy, orkiszu, soi, migdałów, orzechów laskowych, orzechów nerkowca, wiórków kokosowych, sezamu lub nasion słonecznika. Mniej popularne jest mleko roślinne z kaszy jaglanej, kaszy gryczanej, amarantusa lub komosy ryżowej. I choć każdy z tych produktów jest nazywany mlekiem, to w rzeczywistości powstają na skutek moczenia i mielenia wybranych nasion lub orzechów, w związku z czym są to po prostu napoje roślinne.

Najzdrowsze mleko roślinne

Które mleko roślinne jest najzdrowsze? Tak naprawdę nie ma jednoznacznej odpowiedzi, bowiem wszystko zależy od produktów wykorzystanych do jego wyprodukowania. Warto jednak wiedzieć, że jak wykazują badania, spożywanie większości takich napojów wpływa pozytywnie na organizm człowieka, a ich dobroczynne właściwości będą zależne głównie od bazy napoju roślinnego. Przykładowo, mleko sojowe zawiera najwięcej białka, tłuszczów nienasyconych oraz błonnika ze wszystkich tego typu płynów. Produkt ten jest też świetnym źródłem węglowodanów oraz witamin z grupy B, a dzięki wzbogacaniu takich napojów wapniem, jego wartości odżywcze są porównywalne z mlekiem zwierzęcym. Doskonałym wyborem jest również mleko owsiane, które powstaje przez zmieszanie owsa z wodą i odcedzenie płynu. Znajdziemy w nim między innymi błonnik, witaminę E, foliany i ryboflawiny, dzięki którym jego spożywanie wpływa pozytywnie na układ odpornościowy oraz procesy metaboliczne. Ciekawą alternatywą dla mleka krowiego jest także mleko migdałowe, które jest źródłem zdrowych tłuszczów nienasyconych oraz witaminy E, manganu, cynku i potasu. I choć same migdały są dobrym źródłem białka, to napój z nich wytwarzany zawiera znacznie mniejszą jego ilość, w związku z czym nie powinniśmy traktować mleka migdałowego jako jego głównego źródła.

Lekkostrawne mleko roślinne

Jakie mleko roślinne jest lekkostrawne i można je spożywać w przypadku kłopotów z żołądkiem? Najlepszym produktem będzie mleko ryżowe, które przy okazji jest najsłodszym mlekiem roślinnym. Produkt ten jest lekkostrawny oraz nie zawiera glutenu i laktozy, w związku z czym z powodzeniem mogą spożywać go osoby, które borykają się z nietolerancją wspomnianych związków. Oprócz tego, mleko ryżowe ma najmniej kalorii spośród tego rodzaju napojów oraz najrzadziej wywołuje alergie pokarmowe spośród wszystkich alternatywnych produktów mlecznych.

Jakie mleko roślinne do kawy sprawdzi się najlepiej?

Mleko roślinne będzie świetnym dodatkiem do kawy, który możemy wykorzystać zamiast mleka krowiego. Tutaj najczęstszym wyborem jest przede wszystkim mleko owsiane, migdałowe, ryżowe, kokosowe oraz sojowe. Które z nich zatem wybrać? Wszystko zależy od preferencji smakowych. Poniżej opisujemy każde z nich:

1. Mleko owsiane do kawy

Mleko owsiane wyróżnia się intensywnym smakiem oraz sporą słodkością, wobec czego będzie doskonałym rozwiązaniem dla osób lubiących słodką kawę. Napój ten ma sporą ilość błonnika, dzięki któremu wpływa pozytywnie na trawienie, ale oprócz tego bardzo często zawiera cukier, przez co nie będzie dobrym wyborem dla osób borykających się z cukrzycą.

2. Mleko migdałowe do kawy

Mleko migdałowe ma charakterystyczny, łagodny posmak, który po dodaniu do kawy będzie delikatnie wyczuwalny. Oprócz tego, napój ten ma niewielką ilość tłuszczu oraz zawiera zawiera cenne dla zdrowia przeciwutleniacze, które chronią przed chorobami serca, dlatego jego spożywanie niesie ze sobą nie tylko walory smakowe, ale również zdrowotne.

3. Mleko ryżowe do kawy

Mleko ryżowe ma subtelny, nienachalny, słodki smak, dzięki któremu będzie świetnym wyborem dla osób, które chcą jedynie wzbogacić kawę, a nie całkowicie zmieniać jej smak. Jest to również doskonałe rozwiązanie dla alergików, ponieważ mleko ryżowe jest bardzo łagodne, nie wywołuje alergii i jest lekkostrawne. Należy jednak wiedzieć, że jest napój wodnisty, dlatego nie będzie odpowiednie dla osób, które preferuję gęstsze dodatki.

4. Mleko kokosowe do kawy

Mleko kokosowe wyróżnia się charakterystycznym orzechowym, słodkim posmakiem oraz kremową konsystencją. Napój ten zawiera sporą dawkę witamin, takich jak cynk, żelazo, magnez i potas, a jego spożywanie wzmacnia układ odpornościowy, dlatego oprócz walorów smakowych, jego dodatek do kawy będzie wpływał pozytywnie na zdrowie. Należy jednak pamiętać, że mleko kokosowe jest bogate w tłuszcz, przez co będzie dodatkiem wysokokalorycznym.

5. Mleko sojowe do kawy

Mleko sojowe charakteryzuje się delikatnie słodkawym, orzechowym posmakiem, a przy tym zawiera niewielką ilość węglowodanów i tłuszczów, dzięki czemu jest świetnym niskokalorycznym dodatkiem do kawy. Warto jednak wiedzieć, że w przypadku osób borykających się z niedoczynnością tarczycy spożywane w nadmiernych ilościach może zaszkodzić.

Jakie mleko roślinne dla dziecka?

Czy dziecko może spożywać mleko roślinne? Jak najbardziej tak, o ile ukończyło pierwszy rok życia. Wszystko dlatego, że niemowlę przez pierwsze 12 miesięcy powinno korzystać wyłącznie z mleka matki oraz mleka modyfikowanego, a napoje roślinne nie mogą zastąpić żadnego z nich. Wobec tego, dopiero w kolejnych latach życia można zacząć ich wprowadzanie, oczywiście jedynie w momencie, gdy dziecko nie jest uczulone na żaden ze składników. Tutaj w zależności od preferencji smakowych pociechy, można spróbować podać między innymi mleko sojowe, ryżowe, owsiane, migdałowe i kokosowe. Warto jednak pamiętać, aby wybrany produkt nie zawierał szkodliwych dodatków, takich jak guma ksantanowa i guma gella.

Zapraszamy też do lektury innych artykułów z kategorii odżywianie, w której między innymi przedstawiamy działanie oleju z wiesiołka oraz podpowiadamy jaki olej na zaparcia wybrać.