Jaki wpływ na ciśnienie tętnicze ma imbir?
Imbir znany jest na całym świecie ze swoich leczniczych właściwości. Jest to przyprawa bardzo zdrowa, aromatyczna i smaczna, dlatego od setek lat stanowi podstawę wielu egzotycznych kuchni. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że jej spożycie może mieć negatywne skutki, zwłaszcza w przypadku osób zażywających leki na nadciśnienie. Kto zatem powinien ograniczyć jej spożywanie i kiedy należy z niej całkowicie zrezygnować? Jak dokładniej imbir wpływa na ciśnienie tętnicze i przyjmowane na nie leki? Tego dowiecie się z dzisiejszego artykułu! Zapraszamy do lektury!
Spis treści:
1. Imbir i jego wpływ na ciśnienie
2. Imbir a nadciśnienie tętnicze – jaki ma wpływ?
3. Imbir a leki na nadciśnienie tętnicze
4. Przeciwwskazania do spożywania imbiru
5. Czy imbir jest zdrowy na serce?
Imbir i jego wpływ na ciśnienie
Regularne spożywanie imbiru wpływa bardzo pozytywnie na organizm człowieka. Jest to bowiem przyprawa, która ma właściwości grzybobójcze, przeciwbólowe, przeciwwirusowe i rozgrzewające, a dodatkowo zawiera szereg związków działaniu antyoksydacyjnym. Oprócz tego, imbir zawiera witaminę C, witaminy z grupy B, wapń, fosfor, żelazo i magnez, dzięki którym jego spożywanie pozwala dostarczyć organizmowi niezbędnych dla zdrowia związków. To jednak nie wszystko! Regularne przyjmowanie tej niezwykle zdrowej przyprawy poprawia odporność, wspiera układ odpornościowy w walce z drobnoustrojami chorobotwórczymi, usprawnia trawienie, działa żółciopędne oraz pobudza wydzielanie śliny i soków trawiennych, a tym samym poprawia apetyt. Można więc przyjmować go między innymi do walki z przeziębieniem, w przypadku niestrawności lub przejedzenia. A jak działa na układ krwionośny i ciśnienie tętnicze? Już wyjaśniamy!
Imbir a nadciśnienie tętnicze – jaki ma wpływ?
Regularne spożywanie imbiru obniża ciśnienie krwi, co oznacza, że nie jest on zalecany w przypadku osób przyjmujących leki na nadciśnienie. Wszystko dlatego, że podczas zażywania takich środków i równomiernego spożycia imbiru może dojść do zbyt dużego spadku omawianego parametru. Dzieje się tak na skutek zawartego w imbirze gingerdionu, czyli antyoksydantu fenolowego, który oprócz oprócz wpływu na ciśnienie, redukuje poziom cukru we krwi, poprawia przemianę materii i przyczynia się do spadku poziomu cholesterolu. Warto jednak zaznaczyć, że chodzi tutaj o spożywanie dużych ilości tej przyprawy, tak więc dodatek zaledwie szczypty do danej potrawy nie powinien stanowić problemu, choć najlepiej skonsultować to z lekarzem prowadzącym.
Imbir a leki na nadciśnienie tętnicze
Czy przyjmując leki na nadciśnienie tętnicze można spożywać imbir? Niestety, przyprawy tej nie powinno się łączyć z lekami obniżającymi ciśnienie tętnicze krwi, ponieważ ze względu na jego właściwości obniżające wspomniany parametr może dojść do wystąpienia zbyt niskiego ciśnienia krwi. Jeżeli pacjent mimo to nie chce rezygnować z tej przyprawy, najważniejsze będzie zachowanie umiaru oraz konsultacja z lekarzem prowadzącym, który na podstawie dawek oraz rodzaju zażywanych leków dopuści ewentualną ilość imbiru do spożycia.
Przeciwwskazania do spożywania imbiru
Przyjmowanie leków na nadciśnienie tętnicze to jednak nie wszystkie przeciwwskazania do spożywania imbiru. Oprócz tego, przyprawy tej nie należy podawać dzieciom poniżej 12 miesiąca życia, ponieważ jest ostra i silnie drażniąca, w związku z czym może podrażniać delikatne podniebienie i kubki smakowe dziecka. Jego przyjmowanie nie jest też wskazane w przypadku osób z przewlekłymi chorobami układu pokarmowego (refluks, wrzody żołądka lub dwunastnicy) oraz tych chorujących na hemofilię, dlatego że obecne w imbirze substancje drażnią śluzówkę przewodu pokarmowego oraz mogą hamować działanie leków na cukrzycę.
Czy imbir jest zdrowy na serce?
Prozdrowotne właściwości imbiru, w tym jego korzystny wpływ na serce, znane są od wieków. Jest to przyprawa z powodzeniem wykorzystywana w leczeniu dolegliwości związanych z układem krążenia oraz układem krwionośnym, w tym przede wszystkim do obniżania ciśnienia tętniczego, leczenia zaburzeń krążenia oraz obniżania poziomu cholesterolu. Jak bowiem wykazują badania, imbir działa jak naturalny bloker kanałów wapniowych oraz naturalny inhibitor enzymu ACE, w związku z czym jego działanie jest podobne do leków obniżających ciśnienie krwi. Wynikiem tego jest zapobieganie powstawaniu skrzepów krwi w tętnicach, co przyczynia się do prewencji poważnych chorób serca, takich jak, zawał lub udar. Oprócz tego, regularne spożywanie imbiru pomaga obniżyć poziom cholesterolu całkowitego oraz jego frakcji LDL, które mogą prowadzić do poważnych chorób serca i nadciśnienia tętniczego. Jak zatem widać, przyjmowanie tej prozdrowotnej przyprawy wpływa bardzo korzystnie na układ krążenia, układ krwionośny oraz serce.
Zapraszamy też do lektury innych artykułów z kategorii odżywianie, w której między innymi podpowiadamy jaki olej wybrać na zaparcia oraz przedstawiamy właściwości głogu.