Jak szybko podnieść poziom żelaza we krwi?
Niski poziom hemoglobiny we krwi może świadczyć o wielu różnych schorzeniach. Taki wynik w badaniach morfologicznych może sugerować między innymi anemię, czyli niedokrwistość. Jest to choroba, która może znacząco wpływać na codzienne funkcjonowanie, a jedną z głównych przyczyn powstawania jest niedobór żelaza. Co więc zrobić w takiej sytuacji? Jak podnieść hemoglobinę w naturalny sposób? Tego dowiecie się z dzisiejszego artykułu! Zapraszamy do lektury!
Spis treści:
1. Jakie są funkcje hemoglobiny?
2. Hemoglobina – normy u dorosłych i u dzieci
3. Niski poziom hemoglobiny – objawy
4. Jak skutecznie podnieść poziom hemoglobiny?
5. Naturalne sposoby na podniesienie poziomu hemoglobiny
Jakie są funkcje hemoglobiny?
Hemoglobina jest niezwykle istotnym składnikiem krwi. Do jej najważniejszych zadań należy przede wszystkim transport tlenu w czerwonych krwinkach, czyli erytrocytach. Hemoglobina pobiera tlen w płucach, a następnie transportuje go do poszczególnych tkanek organizmu. Jej zadaniem jest także transport zwrotny dwutlenku węgla, który może zostać wydalony z organizmu. Dodatkowo, inną jej funkcją jest pomoc w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej krwi, a oprócz tego odpowiada ona za utrzymanie kształtu czerwonych krwinek oraz za czerwony kolor krwi.
Hemoglobina – normy u dorosłych i u dzieci
Normy dla poziomu hemoglobiny we krwi różnią się w zależności od płci, wieku oraz stanu fizjologicznego. Wobec tego, jej niski poziom u dziecka może mieć zupełnie inne wartości, niż niski poziom u osoby dorosłej. Oznacza to, że każdy wynik należy skonsultować z lekarzem, który oceni, czy wartości widoczne w wynikach badania są prawidłowe. Poniżej precyzyjne informacje:
- norma u noworodków to: 14-23 g/dl,
- norma u dzieci od 1 do 24 miesiąca życia: 10,5-14 g/dl,
- norma u dzieci między 2 a 10 rokiem życia: 11,5-15,5 g/dl,
- norma u dziewczynek od 10 do 18 roku życia to: 12-15 g/dl,
- norma u chłopców od 10 do 18 roku życia: 13,5-16 g/dl,
- norma u kobiet to: 12,0-16,0 g/dl,
- norma u kobiet ciężarnych: 11-14 g/dl,
- norma u mężczyzn to: 14,0-18,0 g/dl.
Niski poziom hemoglobiny – objawy
Niski poziom hemoglobiny oznacza, że jej poziom znajduje się poniżej średnich wartości referencyjnych. Jest to wyraźny sygnał, że ze zdrowiem dzieje się coś niedobrego, dlatego w takim wypadku należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem, który zadecyduje o kolejnych krokach. Jakie więc symptomy mogą świadczyć o tym, że poziom hemoglobiny spadł? Do tych najczęstszych zaliczamy przede wszystkim:
- blada i sucha skóra,
- ogólne osłabienie (nawet niewielki wysiłek powoduje zmęczenie),
- zawroty głowy,
- omdlenia,
- spadek koncentracji,
- senność,
- przyspieszona akcja serca,
- nadmierne wypadanie włosów,
- pogorszenie kondycji paznokci,
- złe samopoczucie.
Jak skutecznie podnieść poziom hemoglobiny?
Poziom hemoglobiny można podnieść na kilka różnych sposobów. W przypadku metod medycznych, w zależności od zdefiniowanego problemu stosuje się:
- przetaczanie erytrocytów,
- przyjmowanie erytropoetyny, czyli hormonu stymulującego produkcję czerwonych krwinek,
- przyjmowanie leków i suplementów zawierających żelazo,
- przyjmowanie leków i suplementów zawierających witaminą B12, witaminą C, witaminą B6, czyli
- komponentów niezbędnych do do syntezy czerwonych krwinek.
Naturalne sposoby na podniesienie poziomu hemoglobiny
Najlepszym naturalnym sposobem na podniesienie hemoglobiny jest urozmaicona dieta, która dostarczy niezbędnych substancji do produkcji erytrocytów. Wobec tego, warto do codziennego jadłospisu włączyć następujące produkty:
- Liściaste warzywa – bardzo częstą przyczyną anemii jest niedobór żelaza, dlatego należy pamiętać o spożywaniu produktów bogatych w ten mikroelement. Znajdziemy go między innymi w liściastych warzywach, takich jak szpinak i jarmuż.
- Produkty zbożowe – produkty takie jak pełnoziarnisty chleb, bułki i makaron są bogate w wiele mikroelementów i makroelementów, a dodatkowo zawierają duże ilości żelaza.
- Mięso i ryby – w mięsach i rybach znajdują się duże ilości żelaza, dlatego dobrym pomysłem jest ich codzienne spożywanie. Ponadto, wołowina zawiera kwas foliowy, który jest niezwykle ważny dla organizmu, a tłuste ryby morskie są bogate w kwasy omega 3, czyli substancję niezbędną do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
- Warzywa strączkowe – fasola i soczewica to świetne źródła kwasu foliowego oraz żelaza, które pomagają w produkcji czerwonych krwinek przenoszących hemoglobinę.
Zapraszamy też do lektury innych artykułów z kategorii zdrowie, w której między innymi podpowiadamy jaki poziom żelaza w organizmie jest niebezpieczny oraz wyjaśniamy jakie są najczęstsze objawy niedoboru witaminy D.